KURUMSAL
SON DUYURULAR
Hayalindeki Alanya’yı Tasarlamaya Var Mısın?
16 Kasım 2024Akdeniz Gençlik Derneği'nden Alanya'daki STK'lara Dijital Dönüşüm Desteği
26 Temmuz 2024Akdeniz Gençlik Derneği ABD Büyükelçisinin Konutunda Düzenlenen Bağımsızlık Günü Resepsiyonuna Katıldı
29 Haziran 2024Akdeniz Gençlik Derneği Gönüllülerini Arıyor!!!
05 Şubat 2024Gençlerin Ekonomik Zorlukları Derinlemesine Anlama Anketi
31 Temmuz 2023Üniversite yılları her üniversite öğrencisi için ömrünün geri kalanında hayat ve yaşam arasındaki çizginin neresinde olacağına dair çok önemli yıllardır. Ben kimim, nelerde yetenekliyim, ne yapmak istiyorum gibi birçok noktanın cevabını vermek veya vermemek en çok bu yıllarda gerçekleşir.
Kendi deneyimlerimi seninle paylaşmak istiyorum. 5 haftada 5 yazı yazacağım. Senden ricam bunları kendi hayatına birebir uygulamaman. Çünkü ikimizin şehirleri, okuduğu üniversite, okuduğu bölüm, ailevi/ekonomik durumu ve yetenekleri gibi birçok durumu birbirinden farklı. Benden al. Kendine uyarla. Uygula. Eksikler ve hatalar oldukça değiştir onları yeniden uygula. Bana göre yol bu şekilde. Başlayalım!
Her üniversitenin öğrenci toplulukları vardır. Her senenin başlarında öğrenci topluluklarının stand açtıkları topluluk tanıtım günleri olur. O günlerde buralara git ve farklı toplulukları ziyaret et. Bir heves birçok topluluğa üye olup hiçbirine devam etmemek gibi bir durum yaşanabiliyor.. O yüzden ilgini çekeceklere üye olman daha iyi.
Topluluklarda bulunmanın üniversite ve gelecek hayatına çok önemli katkıları olur. Bir ekiple çalışmayı öğrenirsin. Belli sorumlulukluklar alırsın. Hangi tür insanlarla daha rahat çalışabildiğini görürsün. Fikir ayrılıklarında ortak noktaya nasıl varılabileceğini deneyimlersin. Yapacağınız etkinliklerde çeşitli resmi belgeler hazırlamak gerekir. En basitinden bir dilekçe yazmayı öğrenirsin. Üniversitenin farklı birimlerinde tanıdıkların olur. Faaliyetlerinizle sosyal farkındalığın artar. Farklı görüşlerden insanlarla tanışırsın. Ama bunların ilk şartı senin istekli olman ve emek vermen. Bu ikisi olmadığı müddetçe yukarda saydıklarım olmaz.
Tabi birde öğrenci toplulukları haricinde gönüllülük yapabileceğin sivil toplum kuruluşları var. Öğrenci topluluklarının saydığım faydalarına ek olarak STK’larda gönüllülüğün de faydaları var. Eğer ulusal çapta çalışan bir yerin gönüllüsü olursan bu sana Türkiye’nin çeşitli illerinden de geniş bir çevre sağlar. Böyle yerlerin yaşadığın şehirde ve üniversitende örgütlenmesi vardır muhtemelen. Mesela Toplum Gönüllüleri Vakfı genç odaklı bir vakıf ve hemen her üniversitede örgütlenmesi var. Kendi üniversite örgütlenmenle iletişime geçebilirsin. Yıl içinde çeşitli projelerle Türkiye’nin farklı illerinde senin gibi gönüllülerle bir araya gelme ve onlarla tanışma, paylaşma imkanın olur. Habitat Derneği var birde. Buranın da çeşitli eğitmen eğitimleri oluyor. Bu eğitmen eğitimlerine başvurup eğitimleri alırsan hem bir konuda kendini daha donanımlı hale getiriyorsun, hem bu eğitimleri yayarak sunum ve iletişim becerilerini geliştiriyor hem de yıl içinde derneğin düzenlediği farklı toplantılarda senin gibi eğitim almış diğer eğitmenlerle bir araya gelip tanışıp yeni şeyler öğreniyorsun. Tabi bu 2 STK alana girişini ve gelişimini kolaylaştıran ve hızlandıran yerler. Yoksa bulunduğun şehirde ve Türkiye’de mutlaka birçok yer var. Bunları da araştır. Bir becerini online gönüllülük yaparak da paylaşabilirsin. İllaki fiziki ortam zorunlu olmayabilir. Mesela bu yazıyı okuduğun site Akdeniz Gençlik Derneği’nin ve online gönüllülük sistemi ile çalışıyoruz. Sorumluluğunu bilen, kaliteli ve donanımlı bir ekip olduğumuz için bu bizim için şu an zor bir durum değil. Hatta çok keyifli. İlgilenirsen şuradan bize de gönüllü başvurusu yapabilirsin. :)
Herkes farklı düşünebilir ama aynı anda insanın aynı anda kaldırabileceği iş yükünün üstüne çıkmamasını savunuyorum. Enerjini tüketirsin. Kafan karışır. Çok olup yarım olacağına az olsun tam olsun.Bu seni hem daha düzenli hem de daha odaklı yapar. Çok fazla uğraşırken okulu aksatabilirsin. Ağırlık vererek değil dengeleri sağlayarak daha çok fayda elde edersin.
İnsanın bazen bir alan ilgisini çeker. O konuyla ilgili çalışmaktan mutlu olur. Ama bir ekiple çalışmak çok farklıdır. Her zaman beraber olmaktan mutlu olduğun insanlarla olmayabilirsin. Fikir ayrılıklarına düşebilirsin. Ekip içinde dengeleri sağlayabildikten ve iyi niyetli olduktan sonra bu çeşitliliği sağlar. Ama bir türlü uyum da sağlayamayabilirsin. Dışardan çok beğendiğin bir yer içine girdiğinde beklediğin gibi de olmayabilir. Bu senin enerjini emip olumsuz etkileyebilir. Böyle bir ortamda bulunmamaya çalış. Herkes iyi niyetli değil. Ki iyi niyetli olan insanlarla bile uyum yakalayamayabiliyorsun. Olmayacaksa zorlasanda olmuyor. Dozunda bırakıp gelişime devam. :)
Beni okuduğun için teşekkür ederim. Bana osmancangul@agder.org.tr veya Instagram hesabımdan dilediğinde ulaşabilirsin. Gelecek hafta yeni yazımda buluşmak üzere. Huzurla kal. :)
Osman Can GÜL
Akdeniz Gençlik Derneği