Yeşil Pasaporta Vize Geliyor… !

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu resmi twitter hesabından bir bildiri yayınladı. Bu bildiriye göre Schengen bölgesine 90 günlük vizesiz giriş izni bulunan yeşil pasaport sahipleri de 2020 yılından itibaren vizeye tabii tutulacak. Peki bu vizenin bordo pasaport için alınan vizeden farkı var mı? Vize alımı için ne yapmalıyız? Nereye başvuracağız?

Parlemento’nun açıklamasında “Yeni sistem, şimdiye kadar vizeye ihtiyaç duymadan AB’ye giriş yapan yolcuların, artık bir seyahat izni almalarını gerekiyor Bu sayede sınırlarımıza varmadan önce, kimin AB’ye geldiğini öğrenebileceğiz. Detaylar için videoyu izleyin” denildi.

Avrupa Parlamentosu’nun paylaştığı videoda ise, “2020 yılında vizesiz geçiş hakkı olan 39 milyon yolcunun AB’yi ziyaret etmesi bekleniyor. Bu yolcular, ETIAS’a (Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi) başvurmak zorunda. AB’ye gelmeden önce 7 Euro karşılığında internet üzerinden sisteme başvurmaları gerekiyor. 18 yaşının altındaki ve 70 yaşının üstündeki yolcular, sisteme başvururken herhangi bir ücret ödemeyecek. Başvurular, güvenlik birimleri tarafından kontrol edilecek.” denildi.

Bu açıklama ile yeşil pasaport sahibi kişilerin de artık Avrupa’ya seyahat etmeden önce vize benzeri bir uygulamaya tabi tutulacağı ifade edilmiş oldu.

Bordo pasaportlular gibi vize kabul ya da reddi ikilemi olmadan yeşil pasaport sahiplerinin Schengen bölgesine girişleri internet üzerinden yaptıkları başvuruyla direkt olarak kabul ediliyor. Aksi bir açıklama yapılmadığı sürece bu uygulama 2 seneye yürürlükte olacak.

Elif Burcu Dokumacı

Salto Youth Nedir?

Erasmus+ projelerinin birçok uygulama alanları ve başvuru şartları vardır. Türkiye’de...